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ISSUE STATEMENT: 

 

“Whether, for purposes of the graduate medical education (“GME”) payment and indirect 

medical education (“IME”) adjustments for FYE’s 06/30/2007, 06/30/2008 and 06/30/2009, the 

Provider is entitled to count full time equivalent (“FTE”) residents training in the non-provider 

setting.”1 

 

DECISION: 

 

After considering the Medicare law and regulations, the parties’ contentions and the evidence 

presented, the Provider Reimbursement Review Board (“Board”) finds that the Medicare 

Contractor properly adjusted Covenant Medical Center’s fiscal years (“FY”) 2007-2009 GME 

and IME payments for interns and residents rotating to nonhospital settings. 

 

INTRODUCTION: 

 

Covenant Medical Center, Inc. (“Covenant” or “Provider”) is an acute care facility located in 

Saginaw, Michigan. Covenant’s designated Medicare Administrative Contractor is Wisconsin 

Physicians Service (“Medicare Contractor”).  The Medicare Contractor reduced Covenant’s 

reimbursement for GME and IME for FYEs 06/30/2007 and 06/30/2008 because it believed 

Covenant did not incur “all or substantially all” of the costs of the training program as required 

by federal regulation.2   

 

Covenant timely appealed the Medicare Contractor’s adjustments to the Board, and met the 

jurisdictional requirements for a hearing.  The Board conducted a telephonic hearing on 

November 17, 2016.  Covenant was represented by Kenneth R. Marcus, Esq., of Honigman 

Miller Schwartz & Cohn.  The Medicare Contractor was represented by Scott Berends, Esq., of 

Federal Specialized Services. 

 

STATEMENT OF FACTS 

 

For GME/IME reimbursement, federal statutes at 42 U.S.C. §§ 1395ww(h)(4)(E) and 

1395ww(d)(5)(B)(iv) entitle a hospital to count its residents’ time spent in patient care activities 

in non-hospital settings, if “the hospital incurs all, or substantially all, of the costs for the 

training program in that [nonhospital] setting.”3  Federal regulations at 42 C.F.R. § 413.78(f)(2) 

(2008)4 specify for cost reporting periods occurring on or after October 1, 2004 the time 

residents spend in non-provider settings, such as clinics, may be included in in the hospital’s 

                                                      
1 See Parties’ Stipulation of Fact ¶ 1. 
2 Medicare Contractor did not make an FTE adjustment for FYE 06/30/2009. However, FYE 06/30/2007 and 

06/30/2008 have an impact on the 06/30/2009 three year rolling average. 
3 (emphasis added.) 
4 This regulation was originally codified at 42 C.F.R. § 413.86(f)(4), redesignated as § 413.78(e) without any 

substantive changes pertinent to this appeal.  See 69 Fed. Reg. 48916, 49111-49112 (Aug. 11, 2004).  The regulation 

was again redesignated as § 413.78(f) in 2007.  See 72 Fed. Reg. 26870, 26995. (May 11, 2007).  Federal regulation 

at 42 C.F.R. § 412.105(f)(1)(ii)(C) incorporates these GME requirements (as originally codified and later 

redesignated) into the IME requirements.  See id. at 49244-49245.  
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number of FTE residents if  “the hospital . . . incur[s] all or substantially all of the costs for the 

training program in the nonhospital setting(s).”5  

 

The May 11, 2007 Federal Register states the following: 

 

“[u]nder the new definition of “all or substantially all,” whether hospitals pay for 

the costs of a program at a nonhospital site on a concurrent basis, or if they have a 

written agreement, they must be able to document how they are paying for “all of 

substantially all” of the cost of a particular program at each nonhospital site. … 

Similarly, as under current policy, if two (or more) hospitals train residents in the 

same accredited program, and the residents rotate to the same nonhospital site(s), 

the hospitals cannot share the costs of that program at that nonhospital site (for 

example, by dividing the FTE residents they wish to count according to some 

predetermined methodology), as we do not believe this is consistent with the 

statutory requirement at section 1886(h)(4)(E) of the Act which states that the 

hospital incur “all or substantially all, of the cost for the training program in that 

setting” 6 

 

On July 3, 1968, Covenant and two other teaching hospitals established a Michigan nonprofit 

corporation named “Saginaw Affiliated Hospitals.  For the relevant period, the name of this 

entity was Saginaw Cooperative Hospital’s Inc. d/b/a Synergy Medical Education Alliance 

(“Synergy”). 7  For the years under appeal Synergy enrolled the interns and residents in their 

accredited graduate medical education programs and directly incurred the entire cost of 

compensation and benefits for these interns and residents.  Synergy operated clinics where the 

residents received some of their training.  Synergy also employed or contracted with the 

physicians who trained and supervised the interns and residents at the Synergy clinics.8   

 

Covenant, St. Mary’s and Synergy signed a Master Affiliation Agreement describing the resident 

training arrangement among the entities.9 This agreement stated Covenant was responsible for 

paying “all or substantially all of the costs of training all Covenant Residents at Synergy and any 

of its non-Covenant settings.” 10  Covenant and St. Mary’s also entered into an annual Affiliation 

Agreement11 by which Covenant and St. Mary’s designated the number of GME and IME FTE 

caps that would be assigned to each hospital.12  Additionally Covenant and St. Mary’s signed a 

written funding agreement in the form of a budget which reflected each hospital’s contribution.  

Covenant made payments and claimed intern and resident FTEs consistent with these 

agreements.13   

 

                                                      
5 The Board further notes that 42 U.S.C. § 1395ww(d)(5)(B)(iv) similarly includes the condition that “the hospital 

incurs all, or substantially all, of the costs for the training program in that [nonhospital] setting.” (emphasis added.) 
6 72 Fed. Reg. 26870, 26969 (May 11, 2007). 
7 Provider’s Final Position Paper at 5-6.  See Stipulations of Fact ¶¶ 8-9. 
8 See Stipulations of Fact ¶¶ 11-14.   
9 Provider’s Final Position Paper at 6-7. 
10 See Stipulation of Fact ¶ 17. 
11 See 42 C.F.R. § 413.79(f). 
12 See Stipulations of Fact ¶¶ 17-18. 
13 See id. ¶¶ 19 and 20. 
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The Medicare Contractor disallowed the FTEs for residents that rotated to Synergy clinics 

because Covenant and St. Mary’s hospital (St. Mary’s”) jointly funded the residents at the non-

provider setting.14 The dispute in this appeal is whether Covenant incurred all or substantially all 

of the cost of the “Covenant residency programs” (for this appeal the OB GYN, Emergency 

Medicine, Surgery and Family Practice Programs are collectively referred to as the “Covenant 

residency programs).  

 

DISCUSSION, FINDINGS OF FACT, AND CONCLUSIONS OF LAW: 

 

Covenant asserts that St. Mary’s conducted and incurred all or substantially all of the costs of the 

Internal Medicine Program while Covenant conducted and incurred all or substantially all of the 

costs of the OB GYN, Emergency Medicine, Surgery and Family Practice Programs.15  Covenant 

asserts that the Synergy Funding agreement evidences that Covenant funded the” Covenant 

residency programs” and that St. Mary’s funded the Internal Medicine residency program.  

 

Covenant recognizes that in the August 1, 2003 Federal Register, CMS created the “dual hospital 

funding prohibition” which prohibits a hospital from counting any FTE residents “if it incurs all 

or substantially all of the cost for only a portion of the FTE residents in that program training 

setting” Covenant states that CMS clarified this prohibition in the 2007 Federal Register, stating 

the hospital must incur “all or substantially all, of the cost for the training program in that 

setting.”16  Covenant asserts that the prohibition does not apply in this situation because it 

funded all or substantially all the cost of the OB GYN, Emergency Medicine, Surgery and 

Family Practice Programs.17  

 

The Medicare Contractor disputes the Provider’s position because Covenant and St. Mary’s, in 

fact, are each affiliated with and fund Synergy through lump sum monthly payments that do not 

identify the payment by program.  The Medicare Contractor points out that Covenant’s witness, 

Mr. McBrayer, acknowledged that both Covenant and St. Mary funded Synergy with lump sum 

amounts on a pre-determined basis.18  The Medicare Contractor contends that Covenant did not 

pay all or substantially all of the costs of the “Covenant residency programs” but only 

contributed to the overall cost of the Synergy resident training programs.   

 

Further, the Medicare Contractor points out that the Master Affiliation Agreement does not 

specify or limit how Synergy will apply the funding.19 Contrary to Covenant’s claim, there is no 

evidence that Covenant or St. Mary had an obligation to fund specific programs.   

 

Finally, the Medicare Contractor maintains that the May 11, 2007 Federal Register supports its 

adjustment because it states: 

 

                                                      
14 Medicare Contractor’s Final Position Paper at 7 and Stipulation of Facts ¶ 6.  
15 Provider’s Final Position Paper at 7.  
16 72 Fed. Reg. 26870, 26969 (May 11, 2007). 
17 Provider’s Final Position Paper at 17-18. 
18 Tr. at 64-65. 
19 Medicare Contractor’s Post-Hearing Brief at 7-8.  Exhibit P-21. 
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Global agreements with lump sum payment amounts, either for teaching 

physician costs or for nonhospital training in general, have not been sufficient 

under existing policy and would not be sufficient under the finalized policy. 

Similarly, as under current policy, if two (or more) hospitals train residents in the 

same accredited program, and the residents rotate to the same nonhospital site(s), 

the hospitals cannot share the costs of that program at the nonhospital site…”20 

 

The Board reviewed the record and finds that Covenant failed to provide adequate proof that it 

solely funded the OB GYN, Emergency Medicine, Surgery and Family Practice Programs.  

Although Covenant prepared schedules for the hearing that showed expenses and funding by 

program, the record does not identify the source of this data.  Furthermore, the record contains 

evidence that these schedules contain an amount for “Administration” and “Simulation” that 

appeared to be included so that identified expenses would balance to the contributions made by 

the hospital.21  

 

The Board also finds that Master Affiliation Agreement does not designate funding by program.  

This agreement states that “Covenant agrees to fund … all or substantially all of the cost of 

training all of Covenants residents at Synergy”.  The agreement has a similar funding 

requirement for St. Mary’s.22  Additionally the GME Affiliation Agreements show that Covenant 

expected to include FTEs for all 5 programs including Internal Medicine for all years under 

appeal.  The agreements allocated the Synergy clinic FTEs to both Covenant and St. Mary’s 

based on the number of inpatient FTEs for each hospital.  While the Board recognizes this 

schedule is only an estimate, this document failed to expressly distinguish between Covenant 

programs and St. Mary’s programs.  Based on this information the Board concludes that 

Covenant and St. Mary’s did not fund separate and distinct programs but rather shared the cost of 

the various Synergy programs.23   

 

Finally in 2013 the District Court for the District of Columbia in Borgess v. Sebelius24 held that 

since Congress did not specifically speak to the issue of whether the “all or substantially all” 

language precluded the sharing of costs between two or more hospitals, it was a proper exercise 

of CMS’ authority to interpret the statutory language in the restrictive manner. The Court stated 

that the Secretary had adopted this interpretation as early as 1998 and there was no change from 

its previous position. 25 

 

Based on the above the Board concludes that the financial arrangement between Covenant, St. 

Mary’s, and Synergy did not sufficiently comply with longstanding federal statute and 

                                                      
20 Id. at 8; 72 FR 26969 (May 11, 2007). 
21 Exhibit P-23 and P-24. Tr. at 96-101. The Board also notes that in the schedules only St. Mary’s shows an 

accounts receivable amount.  See Exhibit P-23. 
22 Exhibit P-11 at 12 ¶5. 
23The Board recognizes Covenant submitted a 2006 proposal for an Academic Internal Medicine program at St. 

Mary’s with its post-hearing brief, however there is no evidence whether or when this proposal was implemented.   

See Exhibit P-30.  
24 966 F. Supp. 2d 1 (D.D.C. 2013). 
25 See id. at 6-7 (citing language at 63 Fed. Reg. 40954, 40986 (July 31, 1998)).  
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regulation.26  The Board finds the Medicare Contractor’s GME/IME adjustments for interns and 

residents rotating to nonhospital settings was proper.  

 

DECISION AND ORDER 

 

After considering the Medicare law and regulations, the parties’ contentions, and the evidence 

presented, the Board finds that the Medicare Contractor properly adjusted Covenant’s  

FY 2007-2009 GME and IME payments for interns and residents rotating to nonhospital settings. 

 

BOARD MEMBERS PARTICIPATING: 

 

L. Sue Andersen, Esq. 

Charlotte F. Benson, CPA 

Gregory H. Ziegler, CPA, CPC-A 

 

FOR THE BOARD: 

 

 

                /s/                 

L. Sue Andersen, Esq. 

Chairperson 

 

 

DATE:  May 3, 2018 

 

 

                                                      
26 42 U.S.C. §§ 1395ww(h)(4)(E) and 1395ww(d)(5)(B)(iv).  Also see 42 C.F.R. § 413.78(f) (2007 ) and 42 C.F.R. 

§ 413.78(e)(2) (2006). 42 C.F.R. § 412.105(f)(1)(ii)(C) incorporates these GME requirements (as originally codified 

and later redesignated) into the IME requirements.  
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