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ISSUE STATEMENT: 

 

Whether the Provider is entitled to higher Graduate Medical Education (“GME”) and Indirect 

Medical Education (“IME”) full-time equivalent (“FTE”) resident caps for a new Family 

Medicine residents training Program?1 

 

DECISION: 

 
After considering the Medicare law and regulations, the evidence presented, and the parties’ 

contentions, the Provider Reimbursement Review Board (“Board”) finds the Medicare 

Contractor improperly calculated the Provider’s GME and IME FTE resident caps. The Board 

directs the Medicare Contractor to adjust the Provider’s new Family Medicine resident training 

program cap to 29.28 for both GME and IME. 

 

INTRODUCTION: 

 

Beaumont Hospital, Wayne (“Beaumont-Wayne” or “Provider”) is a Medicare-certified short-

term acute care hospital located in Wayne, Michigan.  Beaumont-Wayne’s designated Medicare 

Administrative Contractor is Wisconsin Physicians Service (“Medicare Contractor”). 

 

Beaumont-Wayne started a new Family Medicine residents training program on July 1, 2004.  

Under 42 C.F.R. § 413.79(e)(1), Beaumont-Wayne had three years to establish the FTE caps for 

its new program.  This three-year period ended June 30, 2007.  The Medicare Contractor did not 

compute Beaumont-Wayne’s FTE cap until 2013 and the Provider disputes the methodology 

used in calculating the FTE cap.  

 

Beaumont-Wayne timely appealed the Medicare Contractor’s FTE cap determinations to the 

Board, and met the jurisdictional requirements of 42 C.F.R. §§ 405.1835-405.1840.  The Board 

held a telephonic hearing on October 19, 2017.  Kenneth R. Marcus, Esq., of Honigman Miller 

Schwartz & Cohn LLP represented Beaumont-Wayne.  John Hamada, Esq., of Federal 

Specialized Services represented the Medicare Contractor. 

 

STATEMENT OF THE FACTS: 

 

Beaumont-Wayne established a new medical education program on July 1, 2004. Based on 42 

C.F.R. § 413.79(e)(1) (2007), the Provider had a three year window in which to establish its 

permanent FTE caps. These regulations2 state in pertinent part:  

 

(1) If a hospital had no allopathic or osteopathic residents in its most recent cost 

reporting period ending on or before December 31, 1996, and it establishes a 

new medical residency training program on or after January 1, 1995, the 

hospital’s unweighted FTE resident cap under paragraph (c) of this section 

may be adjusted based on the product of the highest number of residents in 

                                                      
1 Parties’ Stipulations at ¶1. 
2 42 C.F.R. § 413.79(e)(2007). 
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any program year during the third year of the first program’s existence for all 

new residency training programs and the number of years in which residents 

are expected to complete the program based on the minimum accredited 

length for the type of program. The adjustment to the cap may not exceed the 

number of accredited slots available to the hospital for the new program. 

 

(i) If the residents are spending an entire program year (or years) at one 

hospital and the remainder of the program at another hospital, the 

adjustment to each respective hospital’s cap is equal to the product of 

the highest number of residents in any program year during the third 

year of the first program’s existence and the number of years the 

residents are training at each respective hospital.  

 

In 2012, the Centers for Medicare and Medicaid Services (“CMS”) revised the regulations at 42 

CFR § 413.79(e) as follows: 

 

If a hospital had no allopathic or osteopathic residents in its most recent cost 

reporting period ending on or before December 31, 1996, and it establishes a 

new medical residency training program on or after January 1, 1995, but 

before October 1, 2012, the hospital’s unweighted FTE resident cap under 

paragraph (c) of this section may be adjusted based on the product of the 

highest number of residents in any program year during the third year of the 

first program’s existence for all new residency training programs and the 

number of years in which residents are expected to complete the program 

based on the minimum accredited length for the type of program. The 

adjustment to the cap may not exceed the number of accredited slots available 

to the hospital for the new program… 

  

(i) If a hospital begins training residents in a new medical residency 

training program(s) for the first time on or after January 1, 1995, but 

before October 1, 2012, and if the residents are spending portions of a 

program year (or years) at one hospital and the remainder of the 

program at another hospital(s), the adjustment  to each qualifying 

hospital’s cap for a new medical residency training program(s) is equal 

to the sum of the product of the highest number of FTE residents in 

any program year during the third year of the first new program’s 

existence and the number of years in which residents are expected to 

complete the program based on the minimum accredited length for 

each type of program and the number of years the residents are 

training at each respective hospital. …  
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Beaumont-Wayne’s new Family Medicine Residency training program was approved for 30 

training slots.3 During the first three years of the program some residents spent part of their time 

training at Beaumont Hospital-Dearborn and Beaumont Hospital-Trenton (referred to as “out-

rotations”). The Medicare Contractor adjusted Beaumont-Wayne’s GME and IME FTE caps to 

reflect the out-rotations at these hospitals. This appeal challenges how the Medicare Contractor 

handled the out-rotations when calculating the Provider’s GME and IME caps.   

 

Beaumont-Wayne believes that the Medicare Contractor improperly calculated its GME and IME 

caps using the methodology in the 2012 regulations instead of the methodology in the regulations 

that were in effect during the three years ending June 30, 2007. 

 

DISCUSSION, FINDINGS OF FACT, AND CONCLUSIONS OF LAW: 

 

The Medicare Contractor contends that the 2012 regulations are a clarification of the 2007 

regulations and are to be used as a guide in calculating the Provider’s GME and IME caps for its 

new Family Medicine Residency training program.  Using the 2012 regulation as a guide, the 

Medicare Contractor adjusted Beaumont-Wayne’s GME and IME caps by removing the portion 

of the residents that rotated to Dearborn and Trenton. This resulted in a GME cap of 23.96 and 

an IME cap of 23.87.4  The Medicare Contractor contends this method of calculating the 

Provider’s FTE caps is appropriate because Dearborn and Trenton, would need to establish 

GME/IME FTE resident caps.  The Medicare Contractor believes its method is supported by the 

regulations, accurately computes the allowable caps, and equitably allocates them to the hospitals 

that participated in the program during the three-year growth period.5 

  

Beaumont-Wayne disagrees that the 2012 regulation is a clarification and believes the Medicare 

Contractor’s use of that regulation constitutes impermissible retroactive rulemaking.6  

Beaumont-Wayne maintains that the 2007 regulation is clear that an adjustment for out-rotations 

applies only if the provider’s residents out-rotated for an entire program year (or years).7  

Because the Medicare Contractor does not contend that any of its out-rotations were for an entire 

year, Beaumont-Wayne believes there should be no adjustment.8  Further, the Provider points out 

that even if out-rotations are to be considered in calculating its FTE caps, the Medicare 

Contractor’s calculation is incorrect because it did not correctly select the highest number of 

residents in any program year.9 

 

The Board compared the 2007 regulation and the 2012 regulation and finds that these regulations 

treat out-rotations differently.  Specifically, the 2007 regulation discusses out-rotations and states 

in part “if the residents are spending an entire program year or years…”.10  The 2012 regulation 

modified this section stating “if the residents are spending portions of a program year (or years)”.   

                                                      
3 Tr. at 138.  
4 Medicare Administrative Contractor Exhibit I-1 at 10. 
5 Medicare Contractor’s Final Position Paper at 15-16. 
6 Provider’s Final Position Paper at 3. 
7 Provider’s Final Position Paper at 5.  
8 Provider’s Final Position Paper at 5. 
9 Medicare Administrative Contractor Final Position Paper at 15; Stipulation Agreement at 4. 
10 42 C.F.R. § 413.79(e)(2007). 
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Additionally, the Board reviewed the record and did not find any evidence that the methodology 

in the 2012 regulation was CMS’ policy prior to the implementation of that regulation.11  

Therefore, the Board finds the 2012 regulation is not simply a clarification but rather a change to 

the way out-rotations are handled in the calculation of the GME/IME FTE caps for new medical 

residency training programs.     

 

Since the Board finds the 2012 regulation is not a clarification, the Board concludes 42 C.F.R. § 

413.79(e)(1) (2007) must be used to calculate the GME and IME caps for the new Family 

Medicine training program at Beaumont-Wayne.  The Board finds the plain language of the 2007 

regulation is clear that no adjustment is required for out-rotations unless “the residents are 

spending an entire program year (or years) at one hospital and the remainder of the program at 

another hospital”.  The record in this case clearly shows that the residents only spent portions of 

the year at the other hospitals not an entire program year.12  Therefore, the Board concludes the 

Medicare Contractor was incorrect in adjusting Beaumont-Wayne’s GME and IME FTE caps for 

out-rotations.  
  
For this case the Board finds the highest number of residents in any program year during the 

third year of the Family Medicine training program was PGY-1 year with 9.76 FTEs for both 

IME and GME.13 This amount is then multiplied by “the number of years in which residents are 

expected to complete the program,” which is three years for Family Medicine resulting in an 

FTE cap of 29.28 for both the GME and IME.  This cap of 29.28 does not exceed the 30 

accredited slots for this new program and since the parties stipulated that neither of the hospitals 

to which Beaumont’s residents rotated requested nor received adjustments to their FTE caps,14 

no further adjustment is needed to this amount.15  Therefore the Board agrees with Beaumont-

Wayne that its new Family Medicine training program resident cap should be 29.28 for both 

GME and IME.16 

 
DECISION AND ORDER: 

 
After considering the Medicare law and regulations, the evidence presented, and the parties’ 

contentions, the Board finds that the Medicare Contractor improperly calculated the Provider’s 

GME and IME FTE resident caps. The Board directs the Medicare Contractor adjust Beaumont-

Wayne’s new Family Medicine resident training program cap to 29.28 for both GME and IME. 

 

 

                                                      
11 The Medicare Contractor stated at the hearing that the 2007 regulation was not clear on how out rotations are to 

be included in the calculation of the GME/IME FTE cap (Transcript (“Tr”) at 185).   When asked if CMS provided 

any guidance prior to 2012 on how the cap was to be calculated, the Medicare Contractor’s representative replied 

that they were not aware of any such guidance (Tr at 176). The Board requested that the Medicare Contractor 

provide in a post hearing brief any pre-2012 documentation of the method of calculating the GME/IME FTE caps (tr 

at 177). This information was not provided in the Medicare Contractor’s post hearing brief.    
12 Providers reply to MAC’s Final Position Paper at 5. 
13 Stipulation agreement at 3. 
14 See Stipulations at ¶¶ 11 and 13. 
15 The Board agrees with the Medicare Contractor that while it is possible under the Provider’s methodology that a 

cap increase could exceed the accredited slots, this simply is not the case in these appeals. 
16 This is the amount calculated by the Provider.  See Provider’s Post-Hearing Brief at 15. 
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