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ISSUE STATEMENT 

 

Whether the Medicare Contractor’s exclusion of Medicare Advantage/HMO charges and days 

from the calculation of the direct graduate medical education (“DGME”) payment for Valley 

Hospital Medical Center (“Valley” or “Provider”) for its fiscal year ending December 31, 2006 

(“FY 2006”) was proper.1  

 

DECISION 

 

After considering the Medicare law and program instructions, the evidence presented and the 

parties’ contentions, the Provider Reimbursement Review Board (“Board”) concludes that the 

Medicare Contractor improperly excluded Medicare Advantage/HMO charges and days from 

Valley’s DGME payment for FY 2006.  Accordingly, consistent with this finding, the Board 

directs the Medicare Contractor to include the Medicare Advantage/HMO charges and days on 

Worksheets S-3 and D-4 to reimburse Valley for its reasonable costs for DGME. 

 

INTRODUCTION 

 

Valley is an acute care hospital located in Las Vegas, Nevada that began a new teaching program 

effective July 1, 2006 at the midpoint of its FY 2006 cost reporting period (i.e, prior to July 1, 

2006, Valley did not have residents on duty).  Valley’s designated Medicare contractor2 is 

Novitas Solutions, Inc. (“Medicare Contractor”). 

 

Valley claimed reimbursement for its direct graduate medical education (“DGME”) costs 

associated with Medicare Part A beneficiaries and Medicare Advantage/HMO enrollees (i.e., 

those Medicare beneficiaries enrolled in a Medicare Part C managed care plan).3  At audit, the 

Medicare Contractor allowed DGME costs associated with Medicare Part A beneficiaries but 

removed the Medicare Advantage/HMO charges and any corresponding patient days from the 

DGME calculation through a FY 2006 Notice of Program Reimbursement (“NPR”).   

 

Valley timely appealed this decision and met the jurisdictional requirements for a hearing before 

the Board.  The Board held a hearing on the record.  Edward A. Moore of Universal Health 

Services, Inc. represented Valley.  Arthur E. Peabody, Jr., Esq. of Blue Cross and Blue Shield 

Association represented the Medicare Contractor. 

 

                                                      
1 See Parties’ Stipulations of Fact and Legal Principles (Mar. 11, 2015) (“Parties Stipulations”).  
2 Fiscal intermediaries (“FIs”) and Medicare administrative contractors (“MACs”) will be referred to as Medicare 

contractors. 
3 The Medicare Advantage program, also known as “Medicare Part C,” provides an alternative to the traditional 

Medicare “fee for service” program and allows Medicare beneficiaries to enroll in a health maintenance organization 

(“HMO”), preferred provider organization (“PPO”) or other private managed care plans.  If an individual with 

Medicare enrolls in a Medicare Advantage plan, the Secretary makes payments to the plan instead of making 

payments to other providers under Parts A or B.  See 42 U.S.C. §§ 1395w-21–1395w-29.   
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STATEMENT OF FACTS 

 

Valley began a new teaching program on July 1, 2006, and did not have residents on duty during 

the first six months of the cost reporting period under appeal.  The parties dispute the extent to 

which the DGME and reasonable cost regulations are to be interpreted and applied to Medicare 

reimbursement of Valley’s DGME costs during the first year of its teaching program (i.e., FY 

2006).   

 

The Medicare program pays for DGME costs for the initial fiscal year that a new graduate 

medical program begins.  The Centers for Medicare and Medicaid Services (“CMS”) established 

this policy in 1989 and it is currently codified at 42 C.F.R. § 413.77(e)(1).4  Prior to 1998, 

§ 413.77(e)(1) clearly applied only to Medicare Part A enrollees because during this time period  

Medicare made payment to Medicare Advantage5 plans to cover DGME costs.6  

 

However, effective in 1998, Congress changed the way the Medicare program reimburses 

DGME costs associated with Medicare Advantage enrollees.  Specifically, in § 4624 of the 

Balanced Budget Act (“BBA”) of 1997,7 Congress required the Medicare program to pay 

hospitals directly for DGME costs associated with Medicare Advantage enrollees.  As a result 

changes were made to Schedule E-3 Part IV of the Medicare cost report to reimburse providers 

for DGME costs related to Medicare Advantage patients.  However, to be reimbursed through 

Schedule E-3 Part IV the provider must have established a “per resident amount.”   Before a 

hospital can establish a per resident amount, the hospital must have one full year of DGME costs 

which are reported on Schedule E-3, Part IV of the cost report.  If a provider does not yet have a 

per resident amount, its payment is based only on DGME reasonable costs. 

 

In this case, Valley’s medical residency program began in July 2006, in the middle of the cost 

reporting year.  As a result, Valley could not establish a twelve-month per resident amount.   In 

order to be paid its reasonable costs for its medical residency program, Valley reported the 

DGME costs associated with both its traditional Medicare Part A and its Medicare Advantage 

enrollees on Worksheet D-4 and the number of Part A days and Medicare Advantage days on 

Worksheet S-3, line 1.8   

 

The Medicare Contractor does not believe the provider can combine the Part A and Medicare 

Advantage days on S-3 and charges on D-4 in order to be paid DGME cost for its Medicare 

Advantage patients.  The Medicare Contractor does not dispute that Congress intended to pay the 

DGME costs for Medicare Advantage plans, and that CMS made changes to E-3 Part IV of the 

Medicare cost report to facilitate this payment once a provider has its per resident amount. The 

                                                      
4 The Secretary codified this policy at 42 C.F.R. § 413.86(e) in 1989 and later redesignated it to § 413.77(e) in 2004.  

See 54 Fed. Reg. 40286, 40310, 40316-40317 (Sept. 29, 1989); 69 Fed. Reg. 48916, 49234-35, 49255-56 (Aug. 11, 

2004). 
5 Previously known as Medicare+Choice or M+C plans.  In 2003, Congress changed the name of Medicare Part C 

plans from Medicare+Choice to Medicare Advantage. See Medicare Prescription Drug Improvement Act of 2003, 

Pub. L. No. 108-173, § 201, 117 Stat. 2066, 2176 (Dec. 8, 2003).  
6 See H.R. Rep. No. 105-217 at 658 (1997). 
7 Pub. L. No. 105-33, § 4624, 111 Stat. 251, 478-479 (Aug. 5, 1997). 
8 Provider Final Position Paper at 2 and Medicare Contractor Final Position Paper at 5. 
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Contractor argues that there is no provision to allow Medicare Advantage days and charges to be 

included in the reasonable cost calculation for this cost reporting period.9 

 

The Medicare Contractor believes that paragraph “3” of the Social Security Act § 1886(h) that 

was amended by the Balanced Budget Act of 1997 specifically addresses the “Hospital Payment 

Amount per Resident”.10   According to the Medicare Contractor, this section does not apply to a 

provider with a new program in which residents do not begin their training at the beginning of 

the cost report year.  The Medicare Contractor believes the Social Security Act § 1861(v) would 

control11 and would preclude the provider from combining traditional Medicare and Medicare 

Advantage days and charges on S-3 and D-4 of the Medicare cost report.  As a result, the MAC 

removed the Medicare Advantage days and charges from S-3 and D-4 of Valley’s 2006 cost 

report.12 

 

In contrast, Valley seeks to include the inpatient days attributable to Medicare Advantage 

patients in the calculation of reasonable costs for DGME purposes.  Valley argues that, in 

calculating its DGME reasonable cost reimbursement for FY 2006, the Medicare Contractor 

improperly excluded the Medicare Advantage data and, in doing so, failed to meet its 

congressionally mandated obligation to pay for new residency program DGME costs.13  

 

DISCUSSION, FINDINGS OF FACTS, AND CONCLUSIONS OF LAW 

 

By enacting BBA § 4624, Congress changed the way that hospitals are reimbursed for DGME 

costs associated with Medicare Advantage enrollees.  Instead of reimbursing the Medicare 

Advantage plan for these costs, hospitals would now be reimbursed directly by the Medicare 

program.  Congress codified this change at 42 U.S.C. § 1395ww(h)(3)(D) (2006) which is 

entitled “Payment for managed care enrollees” and states in pertinent part: 

 

(I) IN GENERAL.  For portions of cost reporting periods occurring 

on or after January 1, 1998, the Secretary shall provide for an 

additional payment amount under this subsection for services 

furnished to individuals who are enrolled under a risk-sharing 

contract with an eligible organization under section 1395mm of 

this title and who are entitled to part A of this subchapter or with a 

Medicare+Choice [sic Medicare Advantage] organization under 

part C of this subchapter.14 

 

CMS implemented BBA § 4624 by promulgating 42 C.F.R. § 413.86(d) in August 1997.15 

 

                                                      
9 Medicare Contractor Final Position Paper at 5. 
10 Medicare Contractor’s Final position Paper at 6.  
11 Id. 
12 Medicare Contractor’s Final position paper at 5.  
13 Provider Final Position Paper at 3. 
14 (Emphasis added.) 
15 62 Fed. Reg. 45966, 46007, 46034 (Aug. 29, 1997). In 2004, CMS subsequently removed §413.86 and added and 

new Subpart F, including §§413.75-413.83.  69 Fed. Reg. 49112, 49254 (Aug. 11, 2004). 

http://cmslibrary2.mediregs.com/cgi-bin/_rs/remote_search?dbs=dp_fr69&search_and_fetch&beg_doc=1&num_docs=15&Q2=a&Q3=69p49254&anchor=69p49254&Z
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While BBA § 4624 does not specifically address how the new DGME payment methodology for 

Medicare Advantage enrollees applied to new teaching programs, it is clear that it adopts the 

same reimbursement methodology that is used for the payment of DGME costs associated with 

Medicare Part A enrollees (but for a 5-year phase in from 1998 to 2002 that is not relevant to this 

case).  Specifically, DGME costs associated with Medicare Advantage enrollees and Medicare 

Part A enrollees are apportioned based on the “aggregate approved amount” as defined in 42 

U.S.C. § 1395ww(h)(3)(B).  The “aggregate approved amount” is product of the “per resident 

amount” (as determined from the base period and updated by the relevant annual update factors) 

and the weighted average number of full-time-equivalency (“FTE”) residents working in the 

hospital.16   

 

It is not surprising then that, in 1997, CMS opted to implement BBA § 4624 by folding it into its 

then-existing regulations governing DGME reimbursement for Medicare Part A located at 42 

C.F.R. § 413.86(d).  As a result of these changes, § 413.86(d) (1998) was entitled “Calculating 

payment of graduate medical education costs” and encompasses both DGME costs associated 

with Medicare Part A beneficiaries and Medicare Advantage enrollees.  By its terms, the 

calculation of DGME costs under subsection (d) (1998) is dependent on the “updated per 

resident amount” as determined under paragraph [sic subsection] (e).    

 

Subsection (e) (1998) specifies how the per resident amount is established during a hospital’s 

base year and subsequently updated.  In particular, subsection (e) (1998) specifies that, for any 

hospital starting a new teaching program after 1985, its per resident amount is established “using 

information from the first cost reporting period during which the hospital participates in 

Medicare and the residents are on duty during the first month of that period.”17  CMS further 

specifies that, if a hospital begins its GME program after the first month of the fiscal year, then 

the hospital is reimbursed for its DGME costs “on a reasonable cost basis” for that first fiscal 

year and the base year is established using GME cost data from the second fiscal year when there 

is a full 12-months of such data.18  As CMS did not qualify this exception to apply only to 

DGME costs associated with Medicare Part A beneficiaries when CMS added the Medicare 

Advantage-related cost reimbursement to subsection (d) in 1997,19 the Board must conclude that 

the subsection (e) exception also applied to DGME costs associated with Medicare Advantage 

                                                      
16 Specifically, 42 U.S.C. § 1395ww(h)(3)(B) (2006) states:    

As used in Subparagraph (A), the term “aggregate approved amount” means, for a hospital cost 

reporting period, the product of— 

(i)  the hospital’s approved FTE resident amount (determined under paragraph (2)) for that period, 

and 

(ii)  the weighted average number of full-time-equivalent residents (as determined under paragraph 

(4)) in the hospital’s approved medical residency training program in that period. 

The Secretary shall reduce the aggregate approved amount to the extent payment is made under 

subsection (k) of this section for residents included in the hospital’s count of full-time equivalent 

residents. 
17 (Emphasis added.) 
18 See 54 Fed. Reg. 40286, 40310 (Sept. 29, 1989). 
19 Indeed, as part of the same 1997 final rule, CMS made unrelated changes to § 413.86(e) but did not make any 

changes to suggest that the exception only applied to Medicare Part A beneficiaries.  See 62 Fed. Reg. at 46003-

46004, 46007. 
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enrollees.  Indeed, the Board’s conclusion is consistent with the following rationale that CMS 

used to justify its creation of this exception in 1989: 

 
We believe that the commenters have raised some very valid points about 

new GME programs in that all elements of the program do not fall into place 

at the same time. Further, we believe that the applicable provision of section 

1886(h) of the Act did not envision a situation in which a hospital's GME 
program began on July 1 of a given year, while the hospital's cost reporting 

period began on some other date, such as October 1 or January 1.  In such a 

situation, the first year of the program would not be reflective of the costs of 

the program since residents might be on duty and receiving a salary during 

as few as one or two months of the cost reporting period. Further, a strict 

application of the law would preclude any recognition of start-up costs 

incurred in a cost reporting period before the arrival of residents since the 

counting of residents in the program is the payment vehicle for GME costs.  

On the other hand, ongoing GME programs often undergo changes with 

additions and reductions of staff and facilities.  There will be many 

situations in which a hospital's GME payments under the provisions of 

section 1886(h) of the Act may fall short of a hospital's actual GME costs 

during a particular cost reporting period.  We believe that it is implicit in the 

revised payment method that Congress intended that no special adjustments 

be made if this should happen. 

 

However, we believe that instances in which a hospital begins a GME 

program for the first time after the GME base period will be rare, and we 

wish to reach a reasonable accommodation as to the per resident amounts 
payable to these hospitals.  Accordingly, we are modifying § 413.86(e)(4) 

(proposed § 413.86(c)(5)) to provide that the base period for determining per 

resident amounts in hospitals that begin a GME program after the base 

period will be the first cost reporting period in which residents were on duty 

in their GME program during the first month of the cost reporting period.   

Any GME costs incurred for the prior cost reporting period will be made on 

a reasonable cost basis under section 1861(v) of the Act as was the case for 

cost reporting periods beginning prior to July 1, 1985. We agree that basing 

payments on an unrepresentative base period could have an adverse effect on 

a hospital; however, we are also bound by the statutory language of section 

1886(h)(2)(E) of the Act, which deals with hospitals that start a GME 

program only after 1984.  We believe that the modifications we are making 

in § 413.86(e)(4) of the proposed rule represent a reasonable compromise 
between these two conflicting objectives but are also consistent with the 

statutory language.20 

 

As noted, although CMS relocated the regulations governing DGME reimbursement and the per-

resident amount from 42 C.F.R. §§ 413.86(d) and 413.86(e) to 42 C.F.R. § 413.76 and 413.77 

respectively, it made no substantive changes to these regulations.21 

 

Based on the above, the Board concludes that, consistent with 42 C.F.R. § 413.77(e)(1), 

Medicare Advantage enrollees must be included in calculating the reasonable costs under 42 

                                                      
20 54 Fed. Reg. at 40310.   
21 See 69 Fed. Reg. 48916, 49234, 49255-49256 (Aug. 11, 2004). 
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U.S.C. § 1395x (v)(1(A).  This outcome is consistent with the intent of Congress in BBA § 4624 

that “the Secretary shall provide for an additional payment” for the DGME costs associated with 

Medicare Advantage enrollees.  Indeed, to make no payment for DGME costs associated with 

Medicare Advantage/HMO enrollees (as advocated by the Medicare Contractor) would 

contravene this directive.  Therefore, the Board concludes that combining the Medicare 

traditional and Medicare Advantage/HMO days on S-3 and charges on D-4 was reasonable in 

order to reimburse Valley for DGME costs for its Medicare Advantage/HMO patients for FY 

2006.22   

 

DECISION AND ORDER 

 

After considering the Medicare law and program instructions, the evidence presented and the 

parties’ contentions, the Board concludes that the Medicare Contractor improperly excluded 

Medicare Advantage/HMO charges and days from Valley’s DGME payment for FY 2006.  

Accordingly, consistent with this finding, the Board directs the Medicare Contractor to include 

the Medicare Advantage/HMO charges and days on Worksheets S-3 and D-4 to reimburse the 

Provider for its reasonable costs for DGME. 

 

BOARD MEMBERS PARTICIPATING: 

 

Clayton J. Nix, Esq. 

L. Sue Andersen, Esq. 

Charlotte Benson, C.P.A. 

Jack Ahern, MBA, CHFP 

Gregory Ziegler, C.P.A., CPC-A 

 

FOR THE BOARD: 

  

 

             /s/ 

L. Sue Andersen, Esq.  

Chairperson 

 

 

DATE:  September 19, 2017 

 

                                                      
22 It should be noted that Valley did not have other cost-based programs such as nursing, allied health or organ 

acquisition costs which may have been overstated by combining Medicare Part A and Medicare Advantage days on 

Worksheets S-3 and D-4. 
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