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ISSUE STATEMENT: 

 

Whether the current year bed count and the available bed days were properly recorded for fiscal 

year (“FY”) 2005, and whether the current year bed count and available bed days and the 

available bed days used to calculate the prior year intern to resident ratio were properly 

calculated for FY 2006.
1
   

DECISION  

 

The Board finds that the Medicare Contractor 
2
 properly calculated the number of beds and bed 

days for purposes of determining the IME payment for FYs 2005 and 2006.  Accordingly, the 

Board affirms the Medicare Contractor’s adjustments.   

 

INTRODUCTION 

 

Northwest Texas Healthcare (“Hospital” or “Provider”) is a general acute care hospital that is 

licensed for 497 beds.  The Hospital receives payments for inpatient services to Medicare 

beneficiaries through the Medicare inpatient prospective payment system (“IPPS”).  IPPS 

includes a payment to certain hospitals for indirect medical education (“IME”) to reflect the 

higher indirect costs of teaching hospitals.  In accordance with regulations at 42 C.F.R. 

§ 412.105, a hospital’s IME payment is based in part on the hospital’s ratio of residents to its 

number of beds.
3
  Generally, the higher the number of beds used in the IME formula the lower 

the hospital’s IME reimbursement.
4
  

In this appeal, the Hospital disputes the number of beds that the Medicare Contractor used to 

calculate the Hospital’s IME ratio for FYs 2005 and 2006.  The Hospital timely appealed the 

number of beds used to calculate its IME payment to the Provider Reimbursement Review Board 

(“Board”) and was represented at the telephonic hearing by Edward Moore, the Reimbursement 

Manager of Universal Health Services, Inc.  The Medicare Contractor, in this case, Novitas 

Solutions, Inc.,
5  

was represented by Brendan G. Stuhan, Esq., of the Blue Cross and Blue Shield 

Association. 

 

STATEMENT OF THE FACTS 

 

Prior to the issuance of Notices of Program Reimbursement (“NPR”) for the FY 2005 and 2006 

cost reports, the Medicare Contractor toured the Hospital as part of an audit.  The Medicare 

Contractor included an additional 10 beds in the Hospital’s 3SE unit — a count of 44 beds 

                                                 

1
 See Medicare Contractor’s Post-Hearing Brief at 2; Transcript (“Tr.”) at 6.   

2
 Fiscal Intermediaries and Medicare Administrative Contractors are referred to as “Medicare Contractors.” 

3
 42 C.F.R. § 412.105(a)(1) (2006).     

4
 Provider’s Final Position Papers for FYs 2005 and 2006 at Tab 1, p. 2.     

5
 Mutual of Omaha and Wisconsin Physicians Services Insurance Corporation (“WPS”) were the prior Medicare 

contractors for FYs 2005 and 2006 respectively.    
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instead of the Hospital’s count of 34 beds.
6
  The Medicare Contractor then issued the NPRs for 

FYs 2005 and 2006 increasing the Hospital’s bed count by 10 beds.   

The Medicare Contractor observed that 13 semi-private rooms were being used as private rooms.  

Three of the rooms had been remodeled, with oxygen hookups removed from the second bed.
7
  

The Medicare Contractor counted one bed for each of these remodeled rooms.
8
  The Medicare 

Contractor counted 2 beds for each of the remaining 10 rooms because these rooms still had two 

oxygen hookups, two call buttons and two patient chart holders.
9
    The Hospital disputes the bed 

count for these 10 rooms because the Hospital was only lodging one patient in each room and 

there was not a semi-private room charge code in the hospital’s charge description master 

(“CDM”) for these rooms.
10

   

DISCUSSION, FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW:  

 

Regulations at 42 C.F.R. § 412.105(b) describe how to determine the number of beds when 

calculating the IME payment.  This regulation states that “the number of beds in a hospital is 

determined by counting the number of available bed days during the cost reporting period and 

dividing that number by the number of days in the cost reporting period”.
11

  Subparts (1) - (6) of 

this regulation describe what beds should be excluded from the bed count.  Subpart (2) 

specifically excludes beds in a unit or ward, that is otherwise occupied, that could not be made 

available for inpatient occupancy within 24 hours for 30 consecutive days.
12

   

Further guidance on what constitute “available beds” is provided in the Provider Reimbursement 

Manual, Pub. 15-1, § 2405.3(G) (“PRM”)
13

.  The PRM states “[t]he term ‘available beds’ … is 

not intended to capture the day-to-day fluctuations in patient rooms and wards being used.  

Rather, the count is intended to capture changes in the size of a facility as beds are added to or 

taken out of service.”   The PRM also presumes, in the absence of evidence to the contrary,  beds 

that are available at any time during the cost reporting period are available during the entire cost 

reporting period.  The hospital bears the burden of proof to exclude beds from the count.”
14

   

 

                                                 

6
 Tr.at 44:19 - 45:5.  See Provider’s Final Position Paper for 2005 and 2006, Tab P-9 at 2.  Note the adjustment at 

issue for FYs 2005 and 2006 added 19 and 21 beds respectively; however, the Hospital confirmed during the hearing 

that it was only contesting the 10 beds added for the Hospital’s 3SE unit.  See Tr. at 15, 36.   
7
 See Medicare Contractor Exhibit I-2 at 3.     

8
 Id.   

9
 Id.  

10
 See Provider’s Final Position Papers for FYs 2005 and 2006 at Tab 1, p. 3.  Charge Master is an automated 

comprehensive price list of supplies, devices, medications, services, procedures, and other items for which a distinct 

charge to the patient exists.  See http://library.ahima.org/xpedio/groups/public/documents/ahima/ 

bok1_047258.hcsp?dDocName=bok1_047258   
11

 42 C.F.R. § 412.105(b).    
12

 42 C.F.R. § 412.105(b)(2).   
13

 See Medicare Contractor Exhibit I-7 at 9.   
14

 Id.   

http://library.ahima.org/xpedio/groups/public/documents/ahima/%20bok1_047258.hcsp?dDocName=bok1_047258
http://library.ahima.org/xpedio/groups/public/documents/ahima/%20bok1_047258.hcsp?dDocName=bok1_047258
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In the preamble of the 2005 Final Rule (“Final Rule”), CMS reiterated that “[o]ur current policy 

is intended to reflect a hospital’s available bed count as accurately as possible, achieving a 

balance between capturing short-term shifts in occupancy and long-term changes in capacity.”
 15

  

In the preamble to the Final Rule, CMS clarified that “if a bed can be staffed for inpatient care 

either by nurses on staff or from a nurse registry within 24 to 48 hours, the unoccupied bed is 

determined available.”
16

  CMS further explained that: 

[I]n order for any bed within a unit or ward that would otherwise 

be considered occupied to be excluded because it is unavailable, 

the bed must remain unavailable for 30 consecutive days.  In other 

words, if an individual bed or group of beds within an otherwise 

occupied unit or bed could not be made available within a 24-hour 

period, for whatever reason (for example, renovations, use as 

office space, use for provision of ancillary services) for 30 

consecutive days, the beds should be excluded from the hospital’s 

available bed count for those 30 consecutive days.  This policy 

would apply to all situations that would render a bed unavailable, 

not just to the examples listed above.
17

       

Due to a severe nursing staff shortage in Amarillo, Texas, the Hospital contends that the 10 

disputed beds in the 3SE unit should not be considered available beds because the beds could not 

be staffed within 24 hours with either employed or contracted personnel.
18

  The Hospital further 

contends that these beds should not be counted because a second bed has not been used in these 

rooms for approximately 5 to 6 years, a second bed is not actually in these rooms, and there is no 

mechanism in place to charge for the second bed in these rooms as the Hospital’s CDM has these 

rooms listed as private rooms.
19

 Finally, the Hospital asserts that, if it was functioning at 100 

percent capacity, it would not restore a second bed to these ten rooms but rather, direct patients 

to another acute care facility.
20

 

The Board finds that PRM § 2405.3(G) imposes the burden on the Hospital to prove that the beds 

should be excluded from the count and that the Hospital was obligated to provide sufficient 

information to the Medicare Contractor to demonstrate that the disputed beds could not be 

staffed within 24-48 hours or that these beds were unavailable and could not be made available 

within a 24-hour period.   The Board finds that the Hospital has not met its burden.  Specifically, 

the record contains two similar statements from nursing staff that “[a] shortage of staff and the 

unavailability of nurses from nurse registries severely constrained census and did not allow the 

unit to operate at bed capacity…”
21

  The record also includes another statement, signed by the 

                                                 

15
 See 69 Fed. Reg. 49093, 49094, 49096 (Aug. 11, 2004).  See Medicare Contractor Exhibit I-6. 

16
 69 Fed. Reg. at 49094.      

17
 Id. at 49095.      

18
 See Provider’s Final Position Papers for FYs 2005 and 2006 at Tab 1, p. 3; Tr. at 48:2-8.      

19
 See Provider’s Final Position Papers for FYs 2005 and 2006 at Tab 1, p. 3.     

20
 Id.  

21
 See Provider’s Final Position Papers for FYs 2005 and 2006 P-9 at 16, 17.     
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hospital’s Chief Nursing Officer, that a nurse staffing agency, with whom the hospital 

contracted, was unable to deliver sufficient staffing to support a higher patient volume.
22

   

These statements are insufficient to support the Hospital’s position that the beds could not be 

staffed within 24-48 hours.  The Hospital provided neither evidence that corroborates these 

claims (e.g. that the contracted nursing agency could not fill requests for staff) nor evidence that 

the Hospital was advertising or otherwise seeking to fill its staffing needs.  In short, the Hospital 

has provided no independent documentation confirming that there was a shortage of nurses in the 

area during the entire time period that the Hospital claims the beds were unavailable.
23

   

Further the Board finds that, with appropriate staffing, the 10 disputed beds could be put in 

service within 24 hours.  The Board supports this conclusion based on the fact that each of the 10 

rooms that the Hospital contends are private rooms contains two oxygen connections, two patient 

chart holders and two nurse call buttons.
24

  This evidence shows that these 10 private rooms 

could have been converted into semi-private rooms by simply wheeling in a bed from storage or 

elsewhere and connecting it to the existing connections.
25

 

The Board observes that the Hospital permanently took some of its licensed beds out of service 

by removing the second set of hookups from the room or converting rooms to conference rooms 

or offices.  These beds were not disputed by the Medicare Contractor.
26

  However, for the 10 

beds in dispute, the Hospital did not remove the second set of hookups. The Hospital could have 

simply moved beds back into the rooms in a short period of time.  This evidence is sufficient to 

demonstrate to the Board that the Hospital did not intend to take these 10 beds permanently out 

of service. The Board points out where the oxygen hookups were removed, the Medicare 

Contractor agreed that those beds could not be put into service and excluded those licensed beds 

from the bed count.
27

 

Finally, the Hospital argues that the disputed beds should be excluded from the bed count 

because the hospital does not have a way to charge them using its CDM.
28

  The Board cannot 

find any regulatory or policy support for the Hospital’s position that its CDM is relevant to 

determine the number of available beds.
29

     

 

 

                                                 

22
 See Provider’s Final Position Paper for 2006 P-9 at 18.   

23
 The record shows that prior to the hearing, the Medicare contractor asked the Hospital for specific types of 

documentation corroborating the attestations and documenting the claimed staffing limitations, but the Hospital 

failed to respond to this request. See Medicare Contractor Exhibit I-8.   
24

 See Medicare Contractor’s Post Hearing Brief at 5.     
25

 During the hearing, the Hospital’s Representative could not confirm whether there was any reason that the rooms 

could not be occupied if nurse staffing was not an issue.  Tr. at 45-46. 
26

 Id.   
27

 See Medicare Contractor’s Post Hearing Brief at 6. 
28

 See Provider’s Final Position Papers for FYs 2005 and 2006 at Tab 1, p. 3; Tr. 9:10-21.   
29

 Similarly, the Hospital’s statement that it would not add the second bed to those rooms if it were at 100 percent 

capacity is not relevant because the standard is whether the second beds could be made available within 24 to 48 

hours. 
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DECISION AND ORDER: 

 

The Board finds that the Medicare Contractor properly calculated and recorded the number of 

beds and bed days for purposes of determining the IME payment for FYs 2005 and 2006.  

Accordingly, the Board affirms the Medicare Contractor’s adjustments.   

 

BOARD MEMBERS PARTICIPATING: 

 

Michael W. Harty 

Clayton J. Nix, Esq. 

L. Sue Andersen, Esq. 

Charlotte F. Benson, C.P.A.                                                                

 

FOR THE BOARD:  

 

 

             /s/ 

Michael W. Harty 

Chairman 

 

 

DATE:  September 16, 2015 
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